Лазаров и Писанчев се оттеглят от постовете си

 

 

Ключови оставки по върховете на службите за сигурност. След серия тежки политически трусове главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев подадоха оставки.


Дотук постовете на двамата силови шефове успяха да се превърнат в сериозна ябълка на раздора в управлението. Доведоха и до изненадващата за всички оставка на вътрешния министър Веселин Вучков. Дали заради този неприятен сюрприз или от притеснение за стабилността в държавата, премиерът поиска оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Днес ги е получил. Очаква се в най-кратки срокове да бъдат предложени нови хора за техни наследници.


След седмици и месеци политическо надлъгване, шушукане по кулоарите, законодателни хватки, юридически тълкувания и много коалиционно напрежение, проблемът беше решен за часове.
В парламента бъдещото „да” беше посрещнато със смесени чувства. Своите го оцениха високо.

 

„Мога да оценя като една достойна постъпка, защото не може да работиш с премиер, който ти иска оставката”, коментира Цветан Цветанов. 


Според партньорите е закъсняло. И е станало причина за куп драми и оставката на цял министър. Според трети е напълно неуместно. 


„Ситуацията в МВР става все по-тревожна. След липсата на политическо ръководство вече нямаме и професионално. Правителството и премиерът не трябваше да оставят този вакуум”, заяви Атанас Мерджанов.     


А властта обещава, че вакуумът няма да е задълго. Оказа се обаче, че една не по-маловажна фигура - на бъдещия вътрешен министър Румяна Бъчварова - не е била съгласувана с председателя на парламентарната група, заместник в партията, ръководител на изборния щаб в ГЕРБ и най-близък съратник.

 

„Аз действително разбрах в залата, но не смятам, че от това трябва да правим някакви грешни изводи”, каза Цветанов. 


Той съобщи още, че падналият жертва на политическо-полицейските сблъсъци Веселин Вучков ще подаде оставка и като депутат.