Американският държавен секретар говори пред Комитета за международни отношения на Сената

Американският държавен секретар Джон Кери настоя депутатите да дадат на президента Барак Обама повече военни правомощия за нападения срещу джихадистите, предаде БГНЕС.

 

„Нацията ни е по-силна, когато действаме заедно и ние просто не можем да допуснем тази сбирщина от убийци и бандити да постигнат амбициите си”, заяви Кери пред Конгреса.

 

Той допълни, че групировката „Ислямска държава”, която превзе част от Ирак и Сирия иска да гарантира „смърт или подчинение на всички, които ѝ се опълчат”, както и „подбуждането на терористични актове в целия свят”. 

Още по темата

 

Пред Комитета за международни отношения на Сената, Кери, министърът на отбраната Аштън Картър и водещият американски военен, генерал Мартин Демпси, призоваха за единодушно гласуване в полза на нова оторизация за използване на военна сила срещу „Ислямска държава”.

 

Равносилна на обявяване на война, новата оторизация ще осигури на Обама политическа закрила у дома и по-солидно правно основание за продължаване на борбата, особено сред съюзниците във водената от САЩ международна коалиция.

 

Досега, администрацията на Обама използваше съществуващата възможност за използване на военна сила срещу „Ал Кайда”, талибаните и техните клонове, одобрена след 11 септември 2011 г. като правно основание за нападения срещу „Ислямска държава”.

 

„Президентът вече има правомощия да действа срещу „Ислямска държава”, но ясното и официално изразяване на вашата подкрепа ще разсее всички съмнения, че американците са обединени в тези усилия", заяви Кери. Той призова разделената институция да се обедини и „да говори с единен мощен глас”.

 

Картър подчерта, че новата резолюция ще изтече след три години и „благоразумно не включва географските ограничения, защото ИДИЛ показва знаци на разпростиране извън Сирия и Ирак”.

 

„Не мога да кажа, че кампанията ни да победим ИДИЛ ще бъде завършена за три години”, заяви Картър, но включи т. нар. „клауза на залеза”, която ще даде на следващия президент и „американския народ възможност да оценят прогреса” в края на този период.