Целта е да се предотврати присъединяването на младежите към групировки като "Ислямска държава"

Косовският парламент прие  закон, предвиждащ строги наказания за косовари, участващи в конфликти в чужбина. Тази мярка има за цел да се опита да убеди младите хора да не се присъединяват към радикални групировки като "Ислямска държава", предаде БГНЕС.

 

Законът с пет члена предвижда санкции до 15 години затвор за косовари, които се присъединяват към чуждестранни сили, били те армия, полиция, или паравоенно образувание.

 

По оценки на министъра на вътрешните работи на Косово, около 300 косовски граждани са били, или все още участват в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак. Петнайсет от тях са убити.

 

Полицията в Косово арестува през август и септември миналата година 55 души, заподозрени, че са били сред джихадистите в Сирия, пропагандирали са радикален ислям и са набирали доброволци за радикалните групировки в Сирия и Ирак.

 

Седем косовари бяха обвинени в началото на март от местната антитерористична прокуратура, че са искали да се присъединят към редовете на бойците на ИД в Сирия, или че са набирали такива доброволци.

 

По-голямата част от приблизително 1,8 милиона косовари са умерени мюсюлмани, пише АФП.