Теодора Точкова получи само един глас "против"

 

Народното събрание избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Тя е председател на Административния съд в Хасково. Точкова бе избрана със 195 гласа подкрепа, един „против” и един „въздържал се”. Другият кандидат - Вера Чочкова, събра 35 гласа "за".

 

Липсата на политическо съгласие стана причина два парламента до момента да не могат да се разберат кой да е човекът, който да следи за корупция и нарушения при съдиите. 

 

"Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е без главен съдебен инспектор вече втора година. Трябва да се прояви отговорност към състоянието на съдебната система. Теодора Точкова имат богат опит на всички нива – от редови районен съдия, окръжен съдия до ръководител на административен съд”, заяви по време на дебатите Мая Манолова.

 

"С това се приключва една изключително неприятна страница от историята на съдебната система и отношенията й с политическата. Повече от две години не можеше да бъде избран главен съдебен инспектор. Радвам се, че днес това се случи с такова голямо мнозинство”, заяви правосъдният министър Христо Иванов.

 

"Първите ми приоритети ще бъдат в насока да проверя интернет страниците на съдилищата, а именно качват ли се всички постановени актове навреме. Смятам, че следва да се въведе в Инспектората възможност за подаване на жалби и сигнали по интернет, за да може той да реагира бързо за всяко конкретно нарушение”, обясни Теодора Точкова.

 

"След като вчера БСП се прегърна с ГЕРБ за военните бази, днес виждаме отново една много странна коалиция, която е толкова единодушна, че е много съмнителна", каза независимият депутат Велизар Енчев. Той бе единственият, който гласува против кандидатурата на Теодора Точкова.

 

Спорен него този избор се прави на тъмно и за това свидетелства факта, че не е възможно да има само един глас "против".

 

Депутатите от „Атака” пък подкрепиха Вера Чочкова: "Това беше уговорен мач, в който не участвахме", каза Станислав Станилов.

 

 

Видео: БГНЕС