Те ще бъдат използвани за мерки за намаляване на емисиите от битово отопление

"29 общини с нарушено качество на атмосферния въздух ще могат да бъдат бенефициенти по проекти за по-чист въздух и устойчив градски транспорт по оперативна програма „Околна среда 2014-202“. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров на Форума за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES.

 

Финансирането ще е към мерки за намаляване на емисиите от битово отопление, както и за намаляване на емисиите от превозните средства на обществения транспорт, включително по-слабо използване на конвенционално горива там и подмяна на изпускателните системи на превозните средства за обществен превоз.

 

По оперативната програма бяха заделени 309,9 млн. лв. за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства за градския транспорт.

 

„Резултатите от работата ни лесно се забелязват в ежедневието като по-комфортен, редовен и ефективен градски транспорт, но други резултати, които може би са малко по-важни, остават по-встрани. Това например е осигуряването на по-чист въздух и околна среда. Бяха доставени 126 автобуса на Столичната община, които работят на сгъстен природен газ, което води до намаляване на вредните емисии до шест пъти“, обясни Гуджеров.

 

Той посочи и друг проект с бенефициент Столичната община – доставените десет метровлака, ползването на които ще намали вредните емисии във въздуха с 2,78 хил. тона годишно.

 

„Двaйсетте нови трамвайни мотриси намаляват въглеродния диоксид с 5000 т годишно. Важно е да осигурим живота и здравето на хората“, коментира зам.-министърът на околната среда и водите.