То е по искане на главния прокурор и засяга частта за съдебната власт

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на противоконституционни текстове от Бюджет 2015 в частта за съдебната власт. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров, съобщиха от КС.

 

Сотир Цацаров възразява срещу разпоредба в закона, според която, ако приходите на съдебната власт не бъдат изпълнени, да не се покриват с допълнителна субсидия от бюджета. 


 
Цацаров иска точно обратното. Според него това нарушава принципите на правовата държава и на разделение на властите. По думите на Цацаров нормалната работа на съдебната власт предполага разходи, които следват от други закони, а това изисква периодична актуализация на възнагражденията в съдебната власт, каквито не са правени от 2012 г.


 
В края на февруари беше коментирано възможно увеличение на заплатите в системата, но финансовият министър Владислав Горанов отказа да отпусне допълнителни средства. 


 
В предишните бюджети на Темида беше разписано, че ако системата не събере таксите - доплаща хазната. През 2015 г. обаче това не е заложено и според главния прокурор означава нарушени принципи: на правовата държава и разделението на властите. И иска отмяна на текстове в бюджетния закон.


 
Финансовото министерство днес се въздържа от коментар, докато не се произнесе съдът. А това вероятно ще отнеме месеци.