Според него основна вина за скандала има РИОСВ-Бургас, която бави екологичната оценка

 

Строежът край плажа на Синеморец е законен. Това твърди бившият собственик на терена. Той не се намира върху дюни и има всички строителни разрешения, заяви в ефира на Нова телевизия Неделчо Гинин.

 

По думите му основна вина за скандала има РИОСВ-Бургас, която вече година и половина бави издаването на екологична оценка.

 

Започналият преди Великден строеж в Синеморец се намира на метри от морето. Разрешението е издадено от Община Царево. Още миналата седмица обаче екоинспекцията обяви, че има нарушения.

 

"Строителството е започнало, без да има приключила процедура с положително становище по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Издадено е също в нарушение на законодателството разрешително за строеж от главния архитект на Община Царево”, обясни инж. Таня Манолова, директор на РИОСВ-Бургас.

 

Бившият собственик на терена, който го е прехвърлил на фирмата на дъщеря си, показа, че от 1999 г. теренът е в урбанизирана територия, а парк „Странджа” е създаден години след това.

 

Единствено проблеми имали с РИОСВ-Бургас. От 2013-а чакат становището им. Заради липсата на отговор подават жалба в Административния съд, а след като не получават отговор, завеждат и дело. На 14 ноември миналата година съдът постановява - отменя мълчаливия отказ на директора.

 

От строителната фирма обясняват, че до днес нямат получена заповед за спиране на строителството. Спрели са заради обществения натиск, но ще си търсят правата по съдебен път.

 

Репортер: Цеца Алексова