ЕС не забеляза инцидента, но коментира СРС-скандала между опозицията и премиера Никола Груевски

Президентът на Македония Георге Иванов свика среща на тримата държавни ръководители във връзка с инцидента в с. Гошинце във вторник – там въоръжени лица от Косово нападнаха полицейското управление. За малкия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) в Скопие пише македонският вестник ”Дневник”.

 

На срещата представители на компетентните институции от областта на сигурността и разузнаването предстои да информират държавното ръководство за актуалната ситуация. Срещата трябва да се състои веднага след връщането на председателя на парламента Трайко Веляновски от Рим и премиера Никола Груевски от Брюксел.

 

Властите в Прищина реагираха на провокацията, направена от косовски бойци. "Министерството на външните работи (МВнР) на Косово осъди инцидента в с. Гошинце", пише македонското издание "Вечер”. В официалното становище на косовското МВнР се пояснява, че „новината за нападението е приета с голяма загриженост и остро се осъжда всеки акт на насилие върху органите на реда в Македония”. Оттам още призовават за „професионално и обективно разследване на случая”. От Прищина изразяват и „подготвеност да помогнат на македонските институции за разкриване на виновните на този акт”.

 

Вестник „Вечер” публикува и редакционен коментар по темата, според който сценарият за предизвикване на напрежение и междуетнически конфликт, с цел дестабилизиране на Македония, влезе във финален етап. Според изданието сценарият прилича на този от 2001 г. „Първо се реализира незаконна операция за незаконно подслушване, която е изпълнена от същите трима души, както и преди 14 г. След това записите бяха незаконно показани от лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. През 2001 г. това правеше Бранко Цървенковски. През 2001 г. Македония беше изправена пред инцидента в Танушевци, днес има инцидент в Гошинце”, обобщава изданието.

 

Междувременно от Брюксел са притеснени не толкова от инцидента, колкото от СРС-скандала в западната ни съседка. „ЕС реагира за влошената политическа ситуация в Македония и призова политическите лидери, в интерес на страната, да се върнат към демократичните ценности, да възобновят политическия диалог и да върнат доверието в институциите”, пише македонският ”Утрински весник”.

 

Това заключение е взето от министрите на външните работи на ЕС-28, на среща в Люксембург – там за първи път разговаряли на това ниво и в този контекст за Македония. „Съветът изразява своята загриженост във връзка с влошаването на ситуацията в страната, особено в областта на върховенството на закона, основните права и свободата на медиите, които представляват ядро на демократичните ценности на ЕС и на политиката на разширяване. В интерес на гражданите, демокрацията, върховенството на закона и политическата стабилност, Съветът призовава лидерите за бързо решаване на тези проблеми“, се казва в заключението на евросъвета.