Само от началото на годината в Италия, Малта и Гърция са влезнали повече от 36 000 души

Около 5000 места за презаселване ще бъдат предложени в Европа на бежанци в рамките на програма, които се очаква да бъде приета на днешната извънредна среща на лидерите на ЕС в Брюксел днес.

 

Според секретна чернова на взетите решения, видяна от британския вестник "Гардиън", по-голяма част от тези, които оцелеят по време на пътуването си през Средиземно море и пристигнат в Италия, ще бъдат връщани като нелегални емигранти. Това ще става в рамките на нова програма за бързо връщане, координирана от граничната агенция на ЕС "Фронтекс". Само от началото на годината в Италия, Малта и Гърция са влезнали повече от 36 000 души.

 

Според черновата също е малко вероятно да бъде установено разширяване на операциите за издирване и спасяване в Средиземно море - въпреки големият международен натиск. Отчетът от срещата потвърждава решенията на вътрешните и външните министри на ЕС от понеделник да се удвои финансирането за 2015 г. и 2016 г. и да "се засилят активите" на операциите "Тритон" и "Посейдон", който в момента отговарят за патрулирането в Средиземно море, но само на по-малко от 50 к. от бреговете на Италия.

 

Според ЕС тези мерки "трябва да увеличат възможностите за търсене и спасяване в рамките на мандата на "Фронтекс".

 

Сред другите решения, които се очаква да бъдат взети според черновата, са подготовка за "предприемането на системни усилия за откриването, залавянето и унищожаването на съдове, преди те да бъдат използвани от трафиканти".

 

Агенция Франс прес, чийто сътрудници също са видели черновата, допълва, че според текста Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини е била "поканена" незабавно да започне подготовка за възможна операция, която да е в съответствие с международното право.

 

"Нашият основен приоритет е да предпазим повече хора от смърт в морето. Затова ние решихме да засилим нашето присъствие в морето, да се борим с трафикантите, да предпазваме от нелегални емигрантски потоци и да подсилим международната солидарност", се казва в текста.

 

Европейските лидери също така се очаква да приемат и увеличаване на спешната помощ за най-засегнатите от емигрантската вълна страни - Италия, Малта, Гърция. Също така ще бъдат изпратени извънредни отряди в Италия, за да помогнат по регистрирането, свалянето на отпечатъци и подаването на молби за убежище на бежанците.

 

Очаква се помощ да бъде оказана и на Тунис, Египет, Судан, Мали и Нигер, за да осигурят по-добър контрол и превенция на хора, които се опитват да достигнат до бреговете на Средиземно море.