"Ще дадете твърде много власт на лидер с автократски инстинкти", възмути се опозицията в Турция

Новоназначеният от президента на Турската република Реджеп Тайип Ердоган председател на Върховния съд Зюхтю Арслан очаквано го подкрепи за промяна на Конституцията, с която държавният глава получава повече пълномощия.

 

Главният съдия на Турция по този повод заяви, че „страната се нуждае от нова конституция”. Той призова политическите партии да постигнат консенсус по този въпрос, информира агенция „Ройтерс”. „На нивото, което нашата страна е постигнала в икономическото и политическо си развитие, новата конституция е неизбежна необходимост“, каза Зюхтю Арслан.

 

„В този нов конституционен период за политическите дейци може да е необходимо да преразгледат максималистичните си искания и може би дори да отстъпят с крачка назад от исканията си“, каза председателят на Върховния съд в първата си публична реч след избирането му на поста.

 

Той деликатно не спомена изрично въпроса за преминаване към президентска република, за която настоява Ердоган още откакто се кандидатираше за държавен глава в качеството си на министър-председател.

 

Действащата Конституция на Турция датира от преврата през 1980 г. и макар преразглеждана, все още носи печата на военните си автори. В миналото усилията за съгласуването на нов текст се проваляха на фона на несъгласието по въпроси, включително преминаването към президентска форма на управление.

 

По-рано този месец новият премиер Ахмед Давутоглу постави темата за нова конституция във фокуса на манифеста на управляващата Партия за справедливостта и развитието за изборите през юни 2015 г. С това той показа ясно, че подкрепя предоставянето на изпълнителната власт в ръцете на президента, което е най-голямата амбиция на държавния глава.

 

Опозиционните партии също искат нова Конституция, но се опасяват, че Реджеп Ердоган ще злоупотреби с реформата на главния закон. Така според лидерите на опозицията „президентската форма на управление може да акумулира твърде много власт в ръцете на лидер с автократски инстинкти”.