Надеждите да бъдат намерени още живи хора под отломките обаче избледняват с всеки час

ООН призова международната общност да бъдат събрани 415 милиона долара в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Непал. Броят на жертвите продължава да расте и те вече са над 5500, а ранените - повече от 10 000. Според ООН засегнатите от земетресението деца са 1 милион и 700 хиляди.  

 

Спасителните операции са допълнително затруднени заради проливни дъждове. Половин милион души са напуснали столицата Катманду от страх, че трусът може да се повтори или да избухнат епидемии. Няколко стотин души излязоха на протест срещу бавното темпо, с което се оказва помощ на пострадалите.

 

 

Шест дни след ужасяващото земетресение, тийнейджър беше изваден изпод руините на срутил се хотел. Момчето е имало късмет, защото се оказало в ниша, образувала се при срутването. Когато спасителите го извадили, Пема Лама е бил в съзнание и дори хванал за ръката един от хората, борили се часове наред за стигнат до него през отломките. Огромното  множество събрали се хора започнали да ръкопляскат, когато тийнейджърът  най-накрая е бил изнесен.

 

Това е първият път, в който спасяваме жив човек след 144 часа. Мисля, че това е невероятен случай за целия свят, когато жив човек е измъкнат след толкова време от срутена сграда”, коментира Кунуар, ръководител на спасителната операция. Спасяването на Пема 144 часа след труса е лъч надежда в държавата, преживяла най-жестокото бедствие от 80 години насам.

 

Изпод отломките на срутила се сграда в Катманду беше спасено и 4-месечно бебе. Детето е намерено 22 часа след труса, разлюлял Непал в неделя със сила 7,9 по Рихтер.

 

Как се оцелява след 82 часа под руините на 7-етажна сграда? Разказа от първо лице на друг оцелял - 28-годишният Риши Ханал можете да гледате тук: