Трасето се пропука от аварийната лента до средата на най-лявото пратно

 

Ремонтните работи по трасето на ЛОТ-1 на магистрала „Струма” продължиха и на 1 май, предаде БГНЕС.

 

Автомагистралата ще се възстановява посредством пилотно-еркерна конструкция. По този начин беше възстановен и укрепен пропадналият през есента път за Банско и Гоце Делчев.

 

Трасето на ЛОТ-1 на магистрала „Струма” след Дупница се пропука само година и девет месеца след пускането ѝ. Проблемът възникна на около 2 км. след началото на автомагистралата. Пукнатина плъзна от аварийната лента до средата на най-лявото платно-това за изпреварване.

 

В сряда, 29 април, участъкът на магистралата бе затворен за движение, тъй като пукнатината се увеличаваше непрекъснато.

 

 Така вече трети ден на магистралата тече ремонт и тя е затворена за движение. 

 

Трафикът в посока София беше отбит по старото трасе на Е-79, минаващо покрай язовир „Дяково” и село Долна Диканя. Вливането в магистралата на пътуващите в посока София става при разклона за Радомир.

 

Платното на магистралата от Перник до Дупница не е затворено, но днес то се затапи заради трафика в посока Дупница, Благоевград, Сандански и „Кулата-Промахон”.

 

На пропукалото се платно днес пилотна машина пробиваше отвори, в които се поставя арматура, след което се залива с бетон. Отворите, които са дълбоки 10-на метра, ще бъдат свързани с греди. Ремонтира се около 100 метра от пътното платно, което е разкопано на дълбочина до метър. Асфалтовият слой е отнет. В началото на пукнатината, под насипа на магистралата се поставя отводнителна тръба.

 

Автомагистралата ще бъде укрепена по подобие на пътя от Симитли към Разлог и Банско. През есента дясната пътна лента в района на село Градево падна в реката. Близо месец продължи възстановяването на пътното платно. Това стана чрез пилотно-еркерен способ. Чрез него пътят буквално се „заковава” и спира да се движи. Така ще се ремонтира и напукалият се участък от „Струма”. Ремонтът ѝ ще продължи поне 45 дни.

 

Видео/Снимка: БГНЕС