За честванията дойдоха представители на 13 православни църкви от цял свят

 

1150 години от приемането на християнската вяра. За честванията в старопрестолна Плиска дойдоха представители на 13 православни църкви от цял свят. 

 

За първи път в най-новата ни история на едно място се събраха премиер и цар. Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски получиха най-високите ордени на Светия синод.

 

Стотици миряни се стекоха на тържествената света литургия, водена от патриарх Неофит.

 

„Без нашето покръстване и без спасяването на славянската писменост нямаше да съществува целия православен християнски свят днес”, заяви пред Нова телевизия богословът Борислав Аврамов.

 

Годишнината напомни на управляващите, че древната базилика се нуждае спешно от реставрация. И последваха обещания.

 

Около 500 000 лева да почнат разкопките и като изскочат базиликите и другите неща, които са гордост за нашата история, колкото трябва на етапи ще им даваме, тъй като за Шумен-Белокопитово ми трябват още 28 милиона. Оказа се, че цикламените костюмчета само идват тук и един лев не са дали”, заяви Бойко Борисов.

 

Само преди дни Светият Синод обяви Симеон Сакскобурготски за цар на българите. Държавният глава обаче заяви, че решението на църквата може да раздели вярващите. 

 

Аз съм президент на републиката. Като смирен мирянин, като смирен християнин ще се моля и ще се надявам Светия Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл, но може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци”, заяви Росен Плевнелиев.

 

Заради високите гости в центъра на Варна са въведени строги мерки за сигурност. Тържествата продължават и утре.