През лагера са минали 206 000 затворници от тридесетина страни

Канцлерът Ангела Меркел и политици пристигнаха в Дахау, Южна Германия, за да отбележат освобождаването на концлагера преди 70 г. Под изливащия се дъжд тя бе посрещната от председателя на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, предаде БГНЕС.

 

"Имаме дълг никога повече да не затваряме очите си и ушите си, когато обиждат, заплашват и нападат онези, които казват, че са евреи или защитават Израел", заяви Меркел в присъствието на няколко стотин оцелели затворници, американски ветерани и политици.

 

Меркел подчерта особената отговорност на Германия 70г. след края на Hолокоста – най-мащабния опит за унищожаване на цял народ на земята, довел до гибелта на шест милиона евреи.

 

Първоначално създаден за политическите затворници, Дахау е послужил за модел на организация за другите лагери на смъртта от Треблинка до Бухенвалд. През лагера са преминали 206 000 затворници от тридесетина страни, сред тях и бившият френски премиер Леон Брум, евреин. Повече от 41 000 са убити или умрели от изтощение, глад, студ и болести.