Той е продължавал да получава вдовишка надбавка, въпреки че се е оженил повторно

 

80-годишен мъж е осъден да плати на държавата 3363 лева, защото получавал вдовишка надбавка за починалата си съпруга и след като се оженил за втори път. Добавката е в размер на 21 лева.

 

Кешиф от Старцево мислел, че информацията се обновява служебно и не е нужно специално да информира властите.  Било заведено дело, старецът не могъл да отиде на процеса, защото е трудноподвижен, а след това нямал пари и да обжалва. Решението вече е в сила. 

 


Всичко започнало през 2001 година. След смъртта на жена си дядо Кешиф започнал да получава вдовишка пенсия от 21 лева на месец. Преди 9 години обаче срещнал добра и самотна жена. Тя се съгласила да се грижи за него и сключили граждански брак.  Той казва, че изобщо не видял, когато подписвал за вдовишката пенсия, че по закон трябва да уведоми НОИ, ако има промяна на семейното му положение. 

 

Разбрал, че е нарушил закона през есента на миналата година когато получил писмо от НОИ, че му спират вдовишката пенсия. Кешиф и близките му недоумяват защо ги търсят едва сега 9 години след сватбата. Още повече, че  сумата,  за връщане е непосилна за възрастния човек.

 


 „Правим това, защото по закон той е длъжен да ни уведоми. Хубавото, е че от тук нататък нещата са подобрени и изобщо имаме връзка с ГРАО. От тук нататък мисля, че няма да могат да се случват такива парадокси, защото ще имаме предварителна информация”, коментира директорът на териториалното поделение на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. 

 

По думите му в този парадокс са попаднали 6 души от областта. Що се отнася до случая с дядо Кешиф Смолянския административен съд потвърди решението на НОИ за спиране на вдовишката му пенсия. Очаква се обаче Върховен съд да реши каква ще е точната сума, която 80-годишният човек ще трябва да връща. Междувременно пенсията му вече е спряна и е погасена първата вноска по дълга от 137 лв.

 


 „В закона е казано, че обжалването не спира изпълнението”, обясни директорът на НОИ в Смолян. От пенсията на дядо Кешиф се издържат четири души. Сега всички се чудят как ще преживяват с остатъка от около 270 лв., а повече от половината пари отивали за лекарства.
Роднините обмислят да потърсятза помощ от президента Росен Плевнелиев, който да опрости дълга на възрастния човек.

 

Репортер: Анелия Веселинова