Причината са съкращенията на кадри в Добруджанския земеделски институт

Заради 16% съкращения на учени, специалисти, работници и служители от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево започват протести.

 

От днес до петък те ще блокират от 12 до 13 часа международния път за Румъния. В събота и неделя блокадата на пътя ще е тричасова, съобщава БНР. Синдикалният лидер Елена Колева припомни, че Добруджанският земеделски институт е най-голямото работещо звено в Селскостопанската академия. 

 

"До април имаме внесени в Министерството на земеделието и храните 1,2 милиона лева приходи, а нямаме нито един лев за производствени разходи. Ние сега сме в пролетна сеитба, нямаме за гориво, не се покриват никакви разходи", коментира тя. 

 

Учените от Института искат депутатите да приемат новия Закон за Селскостопанската академия и Институтът да стане самостоятелно звено. Убедени са, че могат да се самоиздържат. Спирането на тока тази седмица застрашава генофонда, който се съхранява в една от лабораториите.

 

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева обясни, че в Селскостопанската академия от 25 института в 20 се готвят масови съкращения.

 

"В тези 20 института има достатъчно свободни бройки и пенсионери и, ако разбира се, се свалят тези свободни бройки и бъдат освободени хората, навършили осигурителен стаж и възраст, ще останат 8 института, в които задължително трябва да се извършат масовите съкращения", уточни тя.