Страната ни ще възстанови посолството си в Улан Батор, обеща президентът Росен Плевнелиев

Кметът на Улан Батор ще бъде на посещение в София, за да му покажем строежа на софийското метро, заяви днес по време на официалното си посещение в Монголия президентът Росен Плевнелиев.  

Още по темата

 

Искаме да научим как е построено софийското метро с малки разходи и за кратко време, уточни монголският президент Цахиагийн Егбелдорж.  

 

Плевнелиев проведе разговори на четири очи с монголския си колега, а между двете делегации се подписаха двустранни споразумения за обучение на монголски студенти в български ВУЗ-ове, за техническа помощ в сектор „Земеделие”, за научно сътрудничество между БАН и Монголската академия на науките.

 

 „Ще надградим двустранните отношения в областта на минното дело, фармацевтиката и козметиката, енергетиката, в земеделието и производството на храни, в информационните и комуникационните технологии, отбраната, както и в играждането на модерна инфраструктура. Търсим всестранно партньорство и сътрудничество“, каза президентът Плевнелиев. 

 

Снимка/Видео:БГНЕС

 

Българските фармацевтични компании ще бъдат окуражени да създават съвместни предприятия с монголски партньори за производство на лекарства, обяви още президентът Плевнелиев. В сферата на производството на храни български компании също имат потенциал да развият съвместни производства в Монголия за износ на трети пазари. Двамата президенти са обсъдили и потенциала за производство и реализация на българска специална продукция в отбранителния сектор. 


Двете страни ще работят и за засилване на образователния обмен чрез размяна на студенти. В България над 3500 монголци са получили висше образование или специализация и днес те заемат важно място в обществения живот на нашата държава, заяви монголският президент.

 

За нас Монголия е важен партньор и доверен приятел в Азия, подчерта Плевнелиев на специалния брифинг пред медиите. "Ще бъдем вашия глас в ЕС, вашия най-голям приятел”, обеща той на своя колега. 


 „България възстанови своето посолство в Улан Батор, работим и за откриване на консулска служба. Това означава и по-ефективно издаване на визи”, каза още държавният глава. Той съобщи, че българска компания изгражда система за комплексен контрол на транспорта в Монголия. 

 


В столицата на Монголия днес беше открит първият по рода си Паметник на кирилицата. Монументът с букви от славянската азбука е издигнат в двора на 118-то училище в монголската столица. 

 

 

Снимки: Прессекретариата на държавния глава