Миналата година над 60% от българските плажове имаха отлична оценка

 

 

От екоминистерството уверяват, че има значително подобрение на качеството на морската вода по българското Черноморие, въпреки че много селища още са без пречиствателни станции. 

 

Водата на Офицерския плаж във Варна миналата година беше обявена за най-мръсна по нашето крайбрежие. 

 

До дни се чака европейският доклад за качеството на морските води. Според него миналата година над 60% от българските плажове имаха отлична оценка за чиста вода. А от екоминистерството обещават тази година те да са дори повече. 

 

„Инвестициите, които в момента се извършват, ще осигурят съответствие с изискванията. Ще бъдат рехабилитирани пречиствателна станция за отпадни води в Златни пясъци и Албена. В долната част на Черноморското крайбрежие в момента се изпълняват проекти за изграждане на съоръжения в община Несебър, община Поморие, община Созопол”, обясни екоминистърът Ивелина Василева.

 

Не в тези 60% обаче попада градският плаж на Варна. За големия замърсител там – Шокъровия канал -  тепърва се търсят средства.

 

„Шеста поредна година е този проблем тук на Офицерски плаж. Ако дъждовете продължат, ако има излив на фекални води, заливът отново ще бъде затворен”, обясни Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж.

 

„Ще бъдат предприети три вида мерки – първоначално отделяне на големите отпадъци, след това сепарираща инсталация за по-малките отпадъци и след това дълбоководно заустване, за да може да се постигне пълният ефект и градският плаж да не бъде замърсяван от това, което идва от Шокъровия канал”, обясни кметът на Варна Иван Портних.

 

Цената на задължителната инсталация е над един милион лева, а най-оптимистичният срок за включването й е следващото лято

 

За качеството на морската вода през сезона хората могат да се ориентират не само от видимото й състояние, а и чрез резултатите от пробите, които правят от здравната инспекция.