Основният аргумент на скептиците е примерът с Гърция, коментира вътрешният министър

 

В Европа няма две мнения по въпроса за това дали България отговаря на техническите изисквания за Шенген. България действа като Шенгенска държава. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Основната грижа и аргумент на скептиците за нашето членство е примерът с Гърция, призна Бъчварова. "Не можем да носим вина и да даваме обяснение по този въпрос, но обикновено се признава, че тогавашното решение е било недостатъчно добре обмислено и има страх от повтаряне на грешката", каза тя.

 

Има категорична решимост на Люксембургското председателство, че въпросът трябва да се реши до края на годината, добави тя.

 

"Причината да започнем още по-активна работа за влизане в Шенген е, че сме свидетели на сериозни промени в сферата на сигурността", каза от своя страна другият вицепремиер Меглена Кунева.  По думите й, България е показала своята принадлежност към ЕС в много критични моменти. 

 

Целта е спечелване на максимален брой държави в подкрепа на нашата кандидатура за членство в Шенген, обясни Кунева. Германия признава нашите усилия и очаква предприемане на конкретни мерки, подчерта Кунева. Швеция и Франция пък са подкрепили нашите усилия и са призовали другите страни да ги отчетат. България иска отпадане на въздушната граница като първа стъпка, каза тя. 

 

Снимка/Видео:БГНЕС