Българските шофьори внимават в съседката ни, а у нас нарушават правилата

 

Как шофират българите в Гърция? Заради строгите правила в южноевропейската държава, когато пътуваме там, внимаваме. Глобите са жестоки, а при нарушение на пътя местната полиция може на място да ти свали номера на колата. С влизането на българската територия обаче състезанието започва. 

 

Гърция е сред страните, дали най-много жертви при катастрофи. Заедно с България и Румъния. Може би затова и глобите там са най-солени. Само за пример – при неспазване на знак СТОП глобата е 700 евро. В България – 30 лева.

 

Марияна Капсабели разказва, че в нейната родина Гърция българите карат внимателно заради солените глоби. Не е така обаче из българските пътища . 

 

В Гърция глобата за използване на мобилен телефон по време на шофиране е 100 евро и отнемане на книжката за 30 дни. Ако сте без предпазен колан пък, ще ви струва 350 евро и 10 дни без книжка . У нас-и за двете нарушения глобата е една - 50 лева. 

 

"Ами там се свалят и може и да те вкарат и в затвора. Има хора, които по 3 месеца лежат, защото там законите са други. При нас няма закони. Тук караш, както намериш за добре. Има и пияни", коментира Юри Джамбазов, шофьор.

 

А за пияните шофьори в Гърция има и затвор за най-малко 2 месеца. В същото време у нас само за миналата година по пътищата са загинали над 500 души.

 

Репортер: Екатерина Николова