Разрешението бившият френски президент получи от съда

Френското правосъдие разреши на главната опозиционна партия "Съюз за народно движение" да се прекръсти на "Републиканците", предаде БТА.

 

За това настоява бившият президент Никола Саркози, опитвайки се да обнови имиджа си преди президентските избори през 2017 г.

 

Спешно сезирано, отделението за бързо съдопроизводство в Париж постанови, че в случая не е налице "очевидно незаконна двусмислица" или друга потенциална щета, свързана с промяната на партийното наименование.

 

"Четири леви сдружения и партии, както и 143 физически лица с фамилно има "Репюбликен" (републиканец на френски), претендиращи, че приемането на това име от "Съюза за народно движение" ще ги ощети, обмислят да обжалват решението на съда”, каза един от адвокатите им, Кристоф Легвак. "Освен това е възможно те да заведат дело", добави той.

 

Междувременно обаче "Съюза за народно движение" може да се преименува, ако привърженици на партията потвърдят тази стъпка при гласуване по интернет утре и вдругиден, преди партийния конгрес в събота. 

 

"Съгласно член първи от конституцията, която постановява, че Франция е неделима република, всички сме републиканци, а ако СНД се нарече "Републиканците", две трети от френското население ще се окажат изключени”, подчерта Легвак.