Продуцентът е страдал от рак на панкреаса

Робърт Чартоф, отличеният с "Оскар" продуцент на класики на боксова тематика като "Роки" и "Разяреният бик", почина на 81-годишна възраст, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.

 

Лин Хендий, президент на продуцентската компания на Чартоф, съобщава, че той е починал в дома си в Санта Моника, Калифорния. Продуцентът е страдал от рак на панкреаса.

 

Кариерата на Чартоф започва през 1976 година, когато продуцира нискобюджетния филм "Роки" по сценарий на изпълнителя на главната роля Силвестър Сталоун. Лентата става блокбастър и печели три награди "Оскар", сред които и топ отличието за най-добър филм. 


Чартоф и сътрудникът му Ъруин Уинклър впоследствие продуцират всичките седем филма от поредицата "Роки", в това число и най-новата лента "Крийд", която ще излезе на екран 
догодина. 


Робърт Чартоф не спира да работи, въпреки възрастта си. Сред най-новите му продукции са "Играта на Ендър" от 2013 г. с Харисън Форд и "Комарджията" от 2014 г. с Марк Уолбърг. 
Освен "Роки", Чартоф е продуцирал и друга класика на боксова тематика - лентата "Разяреният бик" на Мартин Скорсезе с Робърт де Ниро, както и култовия филм "Уморените коне ги убиват, 
нали?" с Джейн Фонда, и отличената с четири награди "Оскар" драма "Истински неща".