Всеки трябва да понесе санкции, за да узакони къщата си, каза лидерът на "Евророма"

 

"Смятам, че голяма част от напрежението в „Орландовци” и Гърмен се дължи на изявлението, което Лютви Местан направи след парламентарните избори и в което той благодари на българските роми". Това заяви председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев за "Здравей, България" по повод повишеното етническо напрежение от последните месеци. 

 

Кънчев посочи, че ДПС всъщност не са събрали много гласове в ромските квартали: "Държа Местан да обясни подведен ли е бил или умишлено е опитал по този начин да отмъсти на българските роми, че не са гласували за партията му". 

 

Той посочи, че проблемът с незаконното строителство в цяла България трябва да бъде кардинално решен и всеки трябва да понесе санкции, срещу които да узакони къщата си: "У нас има повече от 10 хиляди незаконни ромски къщи. Ако една къща е средно по 50 квадрата и се наложи по 50 лева на квадрат санкция за узаконяване, по този начин в бюджета ще влязат над 25 милиона"

 

В същото време Кънчев допълни, че "ако от роми влязат 25 милиона, то от българското незаконно строителство ще влязат над 100 милиона".

 

Според евродепутата Ангел Джамбазки правилното решение е да се премахнат ромските гета: "Ромите не са поникнали от земята. Ако премахнат гетата им, те ще се върнат там, откъдето са дошли"

 

Според Кънчев една от причините за последните сблъсъци между българи и роми е, че "момчетата от агитките" са искали да си изкарат някъде напрежението: „Левски” е в криза, ЦСКА е в криза, много им се насъбра", заяви той.  

 

Той предложи българите и ромите, които са се сбили в "Орландовци", да бъдат подложени на наркотест: "Ако момчетата са играли федербал, когато са дошли ромите, ще се разбере".