Увеличиха силите на НАТО за бързо реагиране на 40 000 военни

 

Късно тази вечер стана ясно, че НАТО ще създаде изнесени командни центрове и в други държави, освен в обявените вече 6 източноевропейски страни, сред които е и България. Това е едно от решенията, взети след първия ден на срещата на военните министри на НАТО в Брюксел. 

 

Сред подкрепените решения е било и това за засилване на способностите на силите на НАТО за бързо реагиране и увеличаването на броя им от 13 000 на 40 000 военни.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново посочи, че Алиансът  няма намерение да влиза в нова надпревара във въоръжаването с Русия, но агресията в Украйна е принудила Пакта да засили защитата си.


"Финализирахме конфигурацията и състава на шест малки щаба, които създаваме в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Всеки ще се състои от около 40 души и ще има ключова роля в планирането на учения и подпомагането на потенциални подкрепления. Обмисляме създаването на подобни щабове и в други държави от НАТО и няколко съюзници ни предложиха по време на днешната среща, да приемат тези малки щабове", заяви Столтенберг.