Законът забранява търговията и унищожаването на ембриони

Полският парламент прие днес закон за ин витро оплождането. Текстовете предизвика ожесточената съпротива на консервативната десница и на влиятелната католическа църква, предадоха Ройтерс и Франс прес. 

Още по темата

 

Законът беше приет с гласовете на депутатите от либералната партия "Гражданска платформа", която е на власт, и на левицата. "Изпълних обещанията си. Законът за оплождането ин витро вече съществува. За хората, които имат голям проблем, това е спасение и шанс да получат малко щастие", каза пред журналисти премиерът Ева Копач след одобряването на закона от депутатите.

 

По силата на закона парите за изкуственото оплождане ще се възстановяват от здравната система, както за женените двойки, така и за двойките, които нямат сключен брак. Шест ембриона максимално ще могат да се замразяват по време на една процедура и да се съхраняват в ембрионни банки.

 

Законът забранява търговията и унищожаването на ембриони. Лицата, отговорни за такива деяния, могат да получат до пет години затвор. Излишните ембриони могат анонимно да бъдат прехвърлени за осиновяване от други двойки. Досега в Полша нямаше законова рамка за методите за асистирана репродукция, а около 1,5 милиона двойки се нуждаят от нея. През юли 2013 г. либералното правителство прие национална програма за възстановяване на парите от ин витро оплождането, но не успя тогава да прокара закона.