Тази нощ финансовите министри не се споразумяха

 

Оставането или не на Гърция в еврозоната се решава днес, след като на срещата на финансовите министри снощи до решение не се стигна.  

Още по темата

 

Предстои извънредна лидерска среща. Предложената от премиера Алексис Ципрас програма беше одобрена от местния парламент. „Направих това, което беше възможно в условията на заплаха. Намираме се в опасна зона, в минно поле, и аз не мога да скрия това“, каза гръцкият министър - председател.

 

Ципрас губи подкрепа в собствената си партия, коментират анализатори тази нощ. Причината е в това, че предложените реформи - доста рестриктивни, са далече от обещанията на радикалната лява партия СИРИЗА. Най- левите нейни представители не подкрепят пакета от мерки.

 

Противоположни сигнали дадоха вчера представителите на Германия и Франция. Френският президент Франсоа Оланд ги нарече сериозни и заслужаващи доверие, докато говорител на германското министерство на финансите беше категоричен, че резултатът от дискусията е напълно отворен. Появиха се и информации за план за временно излизане на Гърция от еврозоната за срок от пет години. В този момент споразумението изглежда трудно постижимо.

 

\