Това пише проектодокумент на лидерите от Еврогрупата, цитиран от Ройтерс

Все още няма база за започване на преговори за нова спасителна програма за Гърция, смята Еврогрупата. Това се твърди в текста на проектодокумент, цитиран от Агенция Ройтерс.

Още по темата

 

Според лидерите на страните от Еврозоната сделка за финансова помощ за южната ни съседка не може да бъде сключена в неделя, защото гръцкият парламент не е гласувал всички мерки за бюджетни съкращения и ограничения.

 

Споразумение ще бъде възможно, едва когато Атина започне да прилага всички мерки, включително пенсионна реформа и увеличение на данъците”, се посочва още в документа.

 

Този път кредиторите поставят строги условия, за да започнат да си възвръщат доверието в премиера Алексис Ципрас. Еврогрупата иска още в понеделник гръцкият парламент да започне гласуването по ключови закони, а именно промяна в данъка добавена стойност, в пенсионната система, реформа на правилата за фалит на банките и даване на по-голяма автономност на Националния статистически институт. Брюксел иска и съкращаване на разходите за отбрана. Едва след приемането на реформите, преговорите за спасяване на Гърция могат да започнат.

 

До 20 юли Атина трябва да плати 7 млрд. евро на Европейската централна банка и още 5 млрд. - до средата на август. Страната вече фалира по дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), след като на 30 юни не успя да плати вноската по кредита си.