Пожарът още не е потушен

 

Стотици хора - в битка с огъня. Пожарът в планината до Рилския манастир е овладян от три страни, но все още не е потушен. В борбата се включиха хеликоптери, военни и доброволци.

 

Загасен е горският пожар край Харманли. Там стихията изпепели над 3000 декара гори и треви. В битката със стихоята се включиха над 200 души, сред които много доброволци. За Кристиян и Георги това е поредния пожар в гората, в която са играли като деца. Военните също се отзоваха. С жива сила и техника. А военният телевизионен канал ни предостави кадри на пожара отвисоко. 

 

"Имаме готовност да участваме с до 100 човека от близкото формирования в Благоевград, ако това се наложи на ротационен принцип. Ако нещата се влошат, не дай си Боже, ще изтегля военнослужещи от средата на страната", заяви военният министър Николай Ненчев.

 

Властите са категорични, че пожарът е следствие на човешка небрежност. Предполага се, че запален огън е бил оставен да тлее от загубили се в района туристи.

 

Реална заплаха за местното население, туристите и Рилския манастир няма. Но все пак властите забраниха достъпа на туристи навътре в планината.

 

Репортер: Екатерина Николова