Какви мерки взе кметът, за да се намали скоростта по пътищата?

 

Още по темата

Цяло село живее в страх заради гонки и дрифтове, които провеждат местни жители. Заради проблема с високата скорост кметът на село Габра, община Елин Пелин, даже се принуждава да сложи камери в центъра на селото, които да заснемат нарушителите. Жителите обаче се страхуват да застанат пред камерата и да разкажат какво се случва.


Само един от жителите се осмели да разкаже пред камера, че има групичка от 5-10 човека, които редовно нарушават правилата за движение по пътищата. Друг разказа, че се страхува, защото това застрашава живота и здравето на хората в селото.


На въпрос дали това са гонки, кметът на селото Андрей Пенчев отвърна: „Гонки има и ги правят извън селото. А дрифтовете ги правят напук на кмета, заради камерите, които сложихме. Два -три пъти съм провеждал разговор относно това кой трябва да пази малките деца. Повече от година с МВР работиме перфектно. Тези камери бяха с превантивна мярка. Но няма физическа възможност полицията да бъде на 24-часово разположение в селото. Кой да хванем? Никой не иска да бъде втори свидетел. Тях ги предупреждават, когато разберат, че се приближава полицейска кола”.


От полицията заявиха, че има санкционирани момчета за употреба на алкохол. Но няма възможност за глоби за превишена скорост.


Кметът на село Габра призова за по-голяма смелост от страна на съселяните и помоли те да сигнализират за организирането на гонки. Причината – трябват хора, които да свидетелстват, за да има и наказания.


„Има Закон за движение по пътищата, който може да бъде променен. Могат да се поставят легнали полицаи, с цел намаляване на скоростта на автомобилите, които се движат в селото”, коментира в студиото на „Здравей, България” председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.


Повече по темата гледайте във видеото.