"За" нов пакет помощи гласуваха 454 депутати от долната камара на Бундестага

 

С голямо мнозинство германският парламент подкрепи споразумението за финансова помощ за Атина. 


Така отпадна още едно препятствие пред южната ни съседка. Преди вота финансовият министър Волфганг Шойбле заяви, че би било безотговорно депутатите да се противопоставят на помощта от 86 милиарда евро. Въпреки това 60 народни представители от партията на Меркел дадоха да се разбере, че ще гласуват против. Притесненията им са две - каква част от гръцкия дълг ще бъде отписана и дали Международният валутен фонд също ще отпусне помощ на Атина. В края на краищата само 46-тима народни представители отсъстваха от пленарната зала и пакетът беше приет.

 

Въпреки че одобрението на плана се вижда като гаранция за широката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, която държи 504 от 631 места в Бундестага, недоволството от предоставянето на нови средства за Атина нараства все повече и то в блока на Християн-демократическия съюз.

 

Миналият месец 60 от 311 депутати от парламентарната група на Меркел гласуваха "против" започването на преговори с Гърция за нов спасителен пакет мерки – неподчинение, което бе определено като удар по канцлера.