Улиците се превърнаха в реки, а материалните щети са сериозни

 

Две жертви на летните бури. Токов удар уби работник в автосервиз в Пловдив. Друг мъж загина, след като мълния подпали къщата му в пловдивско село. Пороите превърнаха улиците на много градове в реки. Материалните щети са сериозни.


Рано сутринта проливен дъжд превърна улиците на Русе в реки. Казанлък потъна под вода за минути.Там се изсипаха близо 31 литра на квадратен метър.


Страховита буря с гръмотевици и силен вятър остави и Пловдив под вода. Паднали дървета смачкаха коли, материалните щети са много. В първите 15 минути от бурята паднаха 55 литра на квадратен метър.


55 литра на квадратен метър са се изсипали над Пловдив за по-малко от 30 минути. Това предизвика и потопа по улиците на града. Закъсали автомобили, паднали дървета и стотици наводнени къщи и подлези. Това е равносметката от мощната буря в Пловдив. 4 часа по-късно пожарната продължава да се отзовава на сигнали за наводнени имоти.


50-годишният строителен работник Илия Лазаров загина ударен от мълния в пловдивското село Калековец. Огненото кълбо поразило къщата, в която живеел и я изпепелил до основи. Близките звънели на телефон 112, но никой не отговорил.


Обилният дъжд, който падна за половин час предизвика истински потоп. Централните булеварди бяха блокирани, а телефон 112 спря да приема спешните повиквания. Улиците се превърнаха в реки, а десетки автомобили закъсаха във водата, достигаща на места над метър.


Подлезите също останаха под вода. Стотици сигнали за наводнени обекти постъпиха в пожарната. Вода се лееше дори от автобусите на градския транспорт. Десетки дървета паднаха върху автомобили. Едно от тях за малко не уби човек.


Полицията отцепи движението в някои райони на града. Наводнението предизвика километрично задръстване.


В разчистването на щетите от мощната буря се включиха и доброволци. Екипи на общинската фирма „Градини и паркове” отстраняват падналите дървета и клони. Отпушват се и дъждоприемните шахти. Поетапно се възстановяват и спрелите светофарни уредби. Това е засега от тук.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Илиян Велков