Това каза Росен Плевнелиев в първата си публична реч след смъртта на първородния му син

 

Наш дълг е да пазим истински значимото и ценното – децата, семейството, родината и свободата”. Това каза със сълзи на очи президентът Росен Плевнелиев в най-емоционалната част от тържественото слово, което произнесе на тържествата по повод 138-мата годишнина от Шипченската епопея в събота.


Това беше и първата публична реч на държавния глава след смъртта на първородния му син


Духът на опълченците е жив и ще пребъде. Шипченската епопея показа, че и в най-трудния момент и в най-голямата криза българинът ще се изправи и ще повярва в собствените си сили. И  най-тежкото робство, и най-голямата мъка не могат да ни сломят и да ни прекършат”, каза още президентът.


Той подчерта, че целта на българите трябва да бъде изграждането на една демократична и правова държава. 


Нашият идеал е идеалът на Левски за чиста и свята република. Нашата цел е изграждане на демократична правова държава и социалноотговорна икономика. Нашият път е европейският. Наш дълг е да покажем, че българите са добри хора, но имат сила и борбен дух, а в трудните моменти са сплотени и силни”, заяви още държавният глава.


И добави, че трябва да живеем „скромно, но достойно, с морал и с ценности”, а в трудните моменти да бъдем „сплотени и силни”.