Българката преодоля 192 см в квалификацията

 

Мирела Демирева се класира за финал в дисциплината скок на височина на Световното първенство по лека атлетика в Пекин, прeдаде Gong.bg.

 

Българката, както и всички, които ще спорят за медалите преодоляха 1.92 метра в квалификацията. Финалът на скок на височина е в събота от 13:30 ч.

 

Другата българска участничка в предварителния кръг тази сутрин Венелина Венева-Матеева успя да скочи само 1.80 метра, с което остана последна в квалификацията.

 

"Щастлива съм, че успях да се класирам във финала, не беше лесно. Тази година съм малко колеблива, и се радвам, че успях да се събера. Вярвам, че мястото във финала беше за мен, и скачах с удоволствие," заяви Демирева.

 

Това ще бъде първи финал за Мирела Демирева на световен форум по лека атлетика, а България има свой финалист в сектора за скок на височина, за първи път от Световното първенство по лека атлетика в Хелзинки през 2005 г., когато на финал бе Венелина Венева-Матеева.

 

Венева-Матеева, която на 41 години продължава да покрива нормативи за участие на най-големите атлетически форуми, записа 9-то си участие на СП по лека атлетика.