Родителите на Георги са решени да съдят Общината

 

Тригодишно дете е с тежко изгаряне на ръката от лампа в Морската градина на Варна. Родителите на момченцето са извадили медицинско и са решени да съдят Общината.


Николета всяка вечер води тригодишния Георги в Морската градина. На 27 август детето си играе в градинката, където е вкопан прожектора. Момченцето се спъва и пада върху лампата.   

 

„Раната му от едната страна изобщо нямаше кожа, тя остана върху лампата, а от другата страна докторите му я отстраниха“, спомня си Николета Йорданова, майка на Георги. 


Лекарите установяват, че Георги има втора степен изгаряне, а родителите пък подават жалба в Общината.


След нашата намеса обаче веднага беше изпратен екип, който да направи проверка. Оказва се, че това е прожектор с метал-халогенна лампа с мощност 150 вата. И понеже никой не знае каква температура развиват тези осветителни тела, бащата на Георги решава да направи експеримент. Данните показват поне 110 градуса по Целзий, защото толкова е скалата на термометъра. А според медиците тази температура може да изгори детска ръчичка за секунди.

 

Около 150 са прожекторите в Морската градина и досега не е имало инциденти. Проверката на проблемния прожектор не е показала някакъв дефект, но превантивно е премахнат. А родителите на Георги се заканват да съдят Общината.


Репортер: Нивелина Няголова