София подозира, че Москва иска да пренесе оръжия през въздушното ни пространство

 

Москва потвърди, че по въздух към Сирия превозва не само хуманитарна помощ, но и военна техника.

 

Не е ясно обаче дали в руските самолети, които трябва да минат през българското въздушно пространство, действително има оръжия, каквито са подозренията на нашите власти. 


Руският външен министър Сергей Лавров обясни, че военна техника се превозва открай време към Сирия, включително и по въздух. Доставките са обвързани със стари международни дългосрочни договори за продажба на оръжие от Москва на Сирия.

 

Лавров обаче припомни, че в молбата до България изрично е посочен видът на товара, който ще превозват самолетите, които ние отказваме да пуснем през въздушното си пространство.

 

Въпреки това българските власти се хванаха за това изявление като поредно, по думите им, потвърждение за съмненията, че Русия иска през нашето въздушно пространство да преминат самолети с военна техника. Откъде страната ни има подобна информация – никой не иска да каже.

 

Москва твърди, че военната помощ за сирийската армия е в съответствие с международния закон, а руските военни са в Сирия от много години. Признанието на Лавров, че Москва превозва оръжия за Сирия, дойде като зелена светлина на българските власти. 

 

"Ние разполагаме с информация, разполагаме със служби, разполагаме с необходимите инструменти, за да направим разликата между хуманитарен полет и полет, който претендира, но може би не е. И за това ние бяхме максимално честни с нашите руски партньори. Ако искате, кацнете на наше летище. Нека да проверим. Добре сте ни дошли. След това ще си продължите пътя", категоричен бе президентът Росен Плевнелиев.

 

Първите обвинения, че Русия превозва оръжия към Сирия дойдоха от американска страна.