Пхенян определи действията си като реакция на американската враждебност

Главният ядрен комплекс на Северна Корея в Йонбьон отново работи в нормален режим, съобщи днес държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

 

КНДР обяви, че комплексът, осигуряващ материал за програмата за ядрено оръжие на страната, функционира в пълен капацитет и се работи по подобряване на ядрения потенциал в качествено и количествено отношение.

 

Директорът на севернокорейския Институт за атомна енергетика заяви, че страната е напълно готова да се противопостави на враждебността на САЩ с "ядрено оръжие по всяко време".

 

"Ядрената програма на КНДР е естествена реакция на Пхенян на откровено враждебната политика на Вашингтон", подчерта той.

 

Пуснатите в експлоатация инсталации включват ядрен реактор с мощност 5 мегавата, способен да произвежда около 6 кг плутоний годишно - достатъчно количество за направата на ядрена бомба, отбелязва Франс прес.

 

През 2007 г. след пореден кръг преговори между КНДР, Китай, Русия, Южна Корея, САЩ и Япония, Пхенян се съгласи да затвори ядрения център в Йонбьон в замяна на икономическа и хуманитарна помощ. Това споразумение обаче се провали, след като през 2009 г. страната напусна преговорите и изгони от Йонбьон инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Миналата година редица чуждестранни анализаторски центрове съобщиха, че КНДР активизира работата по модернизирането на ядрения си комплекс.