Предизборната кампания започна

 

 

Държавата - в предизборен режим. Официално започна политическата битка преди местния вот и референдума на 25 октомври. 

 

Експертите са категорични, че това ще са най-сложните избори в новата история на България. Ще има пет отделни бюлетини. В тези за кмет на район, кмет на община и кмет на кметство се попълват на сходен принцип. Бюлетините за общински съветници и за националния референдум коренно се отличават. 

 

За първи път резултатите от машинното гласуване действително ще бъдат отчетени след края на работния ден. 


България се готви за избори. А село Долни Цибър още се чуди – да гласува или не. На миналите избори нито един човек тук не отиде до урните. Така си отмъстили на държавата, че ги е забравила. Сега шанс за висока избирателна активност има. 

 

Вотът в цялата страна, признават и експерти, ще е сложен. Но това не е първият път, в който гласуваме две в едно. През 1991 година избирахме едновременно - за местна власт и парламент. Преди четири години отново – този път за местна власт и президент.

 

При избора за общински съветници ще можем да използваме преференция. и така да предпочетем не само партия, но и кандидат от нейната листа. В оставащите бюлетини гласуваме за партия и посочен от нея кандидат. 

 

"Избирателят може сам да избере дали да гласува за всички избори или само за определен вид избори", уточнява Александър Андреев от ЦИК.

 

Специалистите предупреждават също да се заредим с търпение пред урните, защото този път вотът може да отнеме повече време.

 

За местния вот могат да гласуват хората само с постоянен и настоящ адрес в България от поне 6 месеца. А на референдума имат право да гласуват българите и у нас, и в чужбина.

 

Гласувай независимо! Ако споделяш това послание, сподели #АзСъмНезависим. Защото с всяко следващо споделяне намаляваме тежестта и значението на контролирания вот.