"Бойко Борисов бави решението за българската кандидатура", убеден е той

 

Още по темата

„Българин да стане генерален секретар на ООН е и въпрос и на престиж, и въпрос на влияние”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият външен министър Соломон Паси.

 

„Четох една статия на списание „Форбс”, в която се казва, че България сега има възможност да влияе върху световните дела, подобна възможност не сме имали от 8 века”, коментира още Паси.

 

Той обясни, че докато Ирина Бокова е шеф на ЮНЕСКО, друг българин не може да бъде избран за висок отговорен пост в ООН. „Това е желязно правило на организацията”, подчерта Паси. „До ноември 2017 година, когато изтича мандатът на Бокова, никой друг освен нея не може да заеме шефско място в ООН. Това е аксиома на ООН”, подчерта той.

 

„Кристалина Георгиева е жена и с качества, и с бъдеще, и с перспектива, но тя представлява Европейската комисия. ЕК в момента е един от основните стимулатори на писането и провеждането на санкциите срещу Владимир Путин. Ако искате да доставите удоволствие на Путин, предложете член на ЕК за шеф на ООН, за да може той да наложи вето”, коментира още Паси.

 

"Бойко Борисов бави решението за българската кандидатура и с това провяля шансовете за България", убеден е Паси.