Международно проучване сочи, че всеки осми българин над 18 години живее живее при мама и тате

 

Младите хора в страната масово на издръжка от родителите си. Според международно проучване всеки осми българин над 18 години живее живее с родителите.


Статистиката показва, че порасналите деца, които разчитат на помощта на родителите си, са най-много у нас - повече от 50%. По този показател изпреварваме Словакия, Чехия и Полша.
Още по-впечатляващо е, че от тази група пораснали българи, една пета получават пари дори от бабите и дядовците си.


Поради една или друга причина 13% от пълнолетните българи живеят със своите родители. Сходна е ситуацията в други три бивши соцдържави. В Чехия, Полша и Словакия делът на порасналите деца, които ползват пълния хладилник на мама и тате е горе-долу същият.


Досьо Николов. В София въпреки желанието си. Свикнал с гледка към морето у дома във Варна, от общежитието си вижда локви и строежи.


„Там е по-хубаво. Там е роден град. Има стая, има си всичко, което ми трябва, а тук нямам”, казва студентът Досьо Николов.


Тук обаче има самостоятелност. Или поне донякъде.


„Около 500 лева на месец разполагам, което горе-долу ми стига за сега”, казва Досьо, а парите идват изцяло от родителите му.


За нашите ширини - нормално, казват експертите. И причините не са само икономически.


„Традиционно ние разчитаме на кръга от своите хора. проблемът възниква тогава, когато тази фамилистка култура не се ползва за целите на отглеждане на децата. А се превръща в основен модел, по който се управлява държавата, по който се структурира бизнеса, по който се структурира бизнеса, тогава го наричаме корупция”, казва антропологът Харалан Александров.


Родителите дават мило и драго за децата си. И така въпреки икономиката, пред иначе бедните студентски общежития, е пълно с коли. От една страна, това е подкрепа. Но има и друг вариант.


„Обсебващи родители, главно майки, които дават мило и драго дечицата да са зависими, съзнателно или не. Саботират възможностите им да се автономизират, защото предпочитат децата им да са бедни, уплашени и да идват при мама, която да им затваря буркани”, обяснява Харалан.


На свой ред у нас и децата помагат на родителите си. 28% от пълнолетните българи се грижат за остарелите мама и тате. Но до тогава трябва да почакат.