Защо премиерът спира търг след търг?

 

"До момента аз не съм чул в някоя от тези процедури да има нарушение, дефект или

Още по темата

корупционна практика". Това заяви за "Здравей, България" вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, след като обществени поръчки за милиони бяха прекратени. 

 

Той изтъкна, че основанията за спирането на търгове са технически, а голяма част от тях не са завършили и са в начална фаза, като например поръчката за лични документи. 

 

Сред причините за спирането може да бъде промяна в режима на финансиране. 

 

"Това често се случва, когато някоя от поръчките е с европейско финансиране, а нещата са се променили. А и в крайна сметка всеки от възложителите има политическо ръководство. Това ръководство има право на съображения. Когато то има притеснения и вълнения, то има право да предприеме спиране на процедурите", поясни той. 

 

"Имаме случаи като този с изработването на личните документи. Колегите от МВР са обявили една огромна процедура за половин милиард. В същото време се получава писмо от БНБ, в което те казват, че вече разполагат с дружество, което така или иначе и в момента изработва документи за самоличност. В такава ситуация е нормално търгът да се спре", уточни Дончев. 

 

По въпроса за магистрала "Хемус", вицепремиерът коментира: "Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект, който е за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно". 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си