Така Анкара отговори на решението на София да обяви за персона нон-грата турския аташе в Бургас

Турция изгони българския консул в Истанбул Зорница Петрова Апостолова, съобщи вестник „Хюриет”.

 

Така Анкара отговори на решението на София да обяви за персона нон-грата турския аташе в Бургас, коментира изданието. 

 

Дипломатите напускат постовете си в момент на покачване на напрежението между двете държави, което идва след разрива в отношенията между Турция и Русия след свалянето на руски самолет над Сирия на 24 ноември

 

Според изданието Българското външно министерство е изпратило дипломатическа нота до турското, с искане турският аташе Угур Емироглу да напусне поста си в консулството в Бургас, обвинявайки го, че се меси във вътрешните работи на България. 

 

Вестник „Хюриет” цитира българската преса, според която, Емироглу е обявен за персона нон грата заради намеса в религиозната сфера, макар че задачата му е да работи в социалната сфера. 

 

Цитира се и новинарския уебсайт на ЕС „EurActiv”, според чиито дипломатически източници, дейностите на Угур Емироглу са „несъвместими с дипломатическия му статут”.  Не се уточнява обаче какво точно е направил. Вестник „Хюриет” цитира агенция „Фокус”, според която администрацията в София е разтревожена от връзките на Емироглу с мюсюлманското малцинство в България. Според твърденията, Угур Емироглу  е оказвал натиск за подкрепа на Лютви Местан, който беше свален от поста си на лидер на ДПС на 25 декември, след като обяви подкрепата си за Турция след свалянето на руски изтребител.

 

Източници на  вестник „Хюриет” потвърждават, че Емироглу е обявен за персона нон грата от България заради дейности, които не съответстват на дипломатическия му статут.

 

И все пак, турски официални лица твърдят, че такова мислене е „неоснователно". 

 

Този ход на България подтикна Анкара да вземе ответни мерки чрез обявяването на Апостолова за персона на грата, казват източниците на „Хюриет дейли нюз”.

 

Апостолова е бил помолена да напусне територията на Турция. 

 

Ситуацията е показателна за нарастващата пропаст между Анкара и София, коментира изданието.