Все още заетостта сред жените у нас е по-ниска от тази при мъжете

 

Българките с поне 150 лева по-ниска заплата от българите. Това показват последните данни на КНСБ. Все още заетостта сред жените у нас е по-ниска от тази при мъжете. Жените по-трудно заемат и ръководни постове в работата. 

 

През последните 7 години работещите жени у нас са намалели със 136 000. Българките са заети предимно в професии, наложили се като „женски”, а в повечето от тях заплатите са доста по-ниски от средните за страната -  между 465 и 653 лв. 

 

Разликата в заплащането е най-драстична в преработващата индустрия, като шивачеството и текстила, в които жените получават 30% по-ниско възнаграждение. По-малко от една трета от мениджърите в компании са жени. И все пак не са малко и жените с мъжки професии. 

 

Точно преди 15 години Елена Симова заменя роклите с униформа, а бижутата – с катаджийска палка. Сега е очи и уши за шофьорите в джунглата от автомобили. Най-трудно било началото. Първо се наложило да спечели доверието на колегите, а след това и това на шофьорите на пътя.

 

Често, за да се справя, разчита на чисто мъжки качества. С времето обаче открива формулата на успеха, а именно човек да обича работата си. Сега Елена се чувства наравно с колегите си в трафика.