Различни следи водят към ПКК и ИДИЛ, съобщават информационните агенции

Две версии за извършителя на самоубийствения атентат в Истанбул се разследват към момента. Различни следи водят към ПКК и ИДИЛ, съобщават информационните агенции. Телесни останки, намерени на мястото на взрива, се идентифицират с данните за влезлия през октомври 2015 г. терорист от ИДИЛ с инициали S.Y. Вероятността именно той е атентаторът-самоубиец е голяма, като се има предвид, че шестима от ранените са израелци и още толкова от други страни. 

 

Освен това почеркът е същият като при предишния атентат до Римския обелиск на площад „Султанахмет”, когато жива бомба се вряза в група чуждестранни туристи. Версията за участието на ПКК в кървавия атентат на търговската улица „Истиклял” до площад „Таксим” днес неназован източник е посочил пред Ройтерс, като е уточнил, че взривът е имал за цел друго, по-многолюдно място. 

Още по темата

 

Припомняме, че въоръжена групировка, близка до кюрдската работническа партия ПКК, пое отговорност за атентата от неделя в Анкара, при който загинаха 37 души. В изявление бойците от „Ястреби за свободата на Кюрдистан” предупредиха, че ще извършват нови нападения. 

 

Ястреби за свободата на Кюрдистан” е военизирана групировка, извършила серия от терористични атаки на територията на Турция. Действа в Югоизточна Турция и Северен Ирак, като целта й е да отцепи кюрдските райони от Турция. До момента не е ясно дали групировката е свързана с други кюрдски националистически организации, но се смята, че „Ястреби за свободата на Кюрдистан” са се отцепили от ПКК, защото били недоволни с тактиката й. 

 

Според експерти по сигурността лидер на групировката е Бахоз Ердал, бивш командир в ПКК, роден в Сирию от кюрдски произход. Ръководел е въоръженото крило на ПКК до юли 2009 година, когато е заменен. Повечето от атаките са насочени срещу туристически райони в Анкара и Истанбул, както и в южните крайбрежни райони, където има курорти. През първите месеци на 2006 година групировката поема отговорност за осем атентата, при които са убити двама души и са ранени 47. 

 

„Ястреби за свободата на Кюрдистан” иска независима кюрдска държава на територията на Югоизточна Турция. Тя се противопоставя на турската правителствена политика срещу кюрдското малцинство. За първи път групировката се появява през 2004 година, но все още се води дебат за произхода й, състава и връзките й. Предполага се, но не е сигурно, че е отцепила се част от ПКК, но е възможно да е и тотално неизвестна групировка. 

 

Тя е включена от САЩ в списъка на терористичните организации в началото на 2008 година. „Ястреби за свободата на Кюрдистан” е една от 48-те терористични организации, за които се прилага общата позиция на ЕС за специални мерки в борбата срещу тероризма. Парадоксът е, че групировката не е в списъка на 12-те активни терористични организации в Турция, защото самата Турция я смята за част от ПКК.