Приетите промени отменят правото на глас на гражданите, смята Четин Казак

 

Парламентарната група на ДПС ще сезира Конституционния съд за задължителния вот, който стана факт от четвъртък чрез промените в Изборния кодекс. Това съобщи

Още по темата

 съпредседателят на ДПС Четин Казак, цитиран от БГНЕС.

 

Казак коментира, че вчера и днес от мнозинството в Народното събрание са били извършени "невиждани в най-новата история на демократична България посегателства върху демократичните устои, върху постиженията на българската демокрация и демократичния изборен процес".


Казак обясни, че по текста от Изборния кодекс, приет днес, свързан със секциите в чужбина, ДПС ще отправи апел към всички наши сънародници и ще приеме специална декларация, която скоро ще бъде качена на партията. 

 

Според съпредседателя на ДПС с решението си от четвъртък парламентът е отменил конституционното право на глас, като го е заменил с така наречения граждански дълг.

 

„ДПС изразява категорична позиция, че за първи път в историята на демократична България след падането на комунистическия режим се прави опит да се ограничават правата на стотици хиляди, да не кажа милион, български граждани в чужбина да гласуват. Абсурдността е толкова голяма, колкото не можете да си представите”, заяви Казак.