За нарушителите санкциите ще са от 1 000 до 3 000 лева

 

Община Несебър въвежда такса за продажба на сувенири с изображения на архитектурни забележителности в града. Цената, която търговците ще трябва да плащат на общината, за да продават сувенири, съдържащи елементи от Старинния Несебър, е 20 стотинки на брой. Договорите за това право ще могат да се подписват от края на месец май, когато ще бъдат готови и специалните холограмни стикери, които ще трябва да се лепят на гърба на всеки един сувенир.

 
Освен че ще допълни хазната на Несебър, новата наредба ще промени и вида на града. Или най-малкото на сергиите за сувенири, които вече са почти толкова емблематични за стария Несебър, колкото и Вятърната мелница. Всевъзможните артикули - от ключодържатели и чаши до тениски и кибрити, или ще трябва да са без изображения на архитектурни забележителности, или търговците ще трябва да плащат такса.

 

Търговците обаче не приемат 20-те стотинки като малка сума. 

 

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Затова сега от общината обясняват, че средствата ще отиват за поддръжка и реставрация на паметниците на културата, за археологически разкопки. И не само.

 

Собственици на такива къщи обаче не вярват в добрите намерения на местния парламент. И все пак стикери ще има. И за наличието им ще се следи строго. За нарушителите  санкциите ще са драстични - от 1 000 до 3 000 лева. 

 

За спазването на приетата от Общинсикя съвет наредба ще следят служители на общината, които през целия летен сезон ще проверяват освен Стария Несебър, а също и курорта Слънчев бряг, както и всички съставни селища на общината
 

Репортер: Цеца Алексова