Това не означавало обединение, а "равноправно взаимодействие"

АБВ и БСП протегнаха ръце едни към други за евентуално сътрудничество в парламента по отделни законопроекти. Парламентарните групи на двете партии проведоха съвместна среща, която цели взаимодействие по отделни законопроекти.

„Удовлетворени сме от срещата, тъй като АБВ от две години призовава за диалог с БСП и се радваме, че вече има такава готовност за диалог”, заяви Мариана Тодорова от АБВ.

Според нея трябва да има диалог в лявото пространство и да се търсят възможности за общи политически инициативи и действия.

„Отказът за диалог от предишното ръководство на БСП, което беше разтълкувано като политическо високомерие и некооперативност, не работеше в полза на левите избиратели като цяло. Надяваме се тази липса на диалог да бъде преодоляна”, посочи Тодорова.

Тя заяви, че за АБВ най-актуалният въпрос за сътрудничество е обсъждане на обща кандидатура на левицата.

„Проявяваме разбиране и изкачваме решението на БСП от вътрешното им допитване. Подчертаваме, че не предпоставяме решения и предварителни кандидатури. На ниво парламентарна група, ако БСП изпълнят тези условия, сме готови да обсъждаме конкретни предложения и да съставяме работни групи по законопроекти, но това сътрудничество няма да е безусловно. Това ще бъде при съвпадение на политическите идеи, възгледи и интереси на двете партии”, разясни Тодорова.

Тя бе категорична, че това не е сливане или обединение на АБВ и БСП, а би било „равноправно взаимодействие”. Тодорова уточни, че каква точно да бъде евентуалната обща президентска кандидатура няма как да бъде решено в рамките на днешната среща.

Относно това дали АБВ биха се присъединили към общ фронт срещу правителството на ГЕРБ, Тодорова, заяви, че са обсъждали конкретни законопроекти, а темата за общ фронт звучала на АБВ все още само като ПР акция.

Редактор: