Много българи използват момента, за да пазаруват изгодно от британски сайтове

Докато европейските лидери се отърсват от шока Brexit, потребителите се радват на евтината британска лира. Много българи използват момента, за да пазаруват изгодно от британски сайтове.
 
Когато магазините по улиците не ни предлагат търсеното, с няколко клика обикаляме магазините в интернет. 
 
По темата
Димитър е управител на фирма за доставка на стоки от Англия. Обичайно по това време бизнесът е замрял. Но не и сега, когато лирата се срива. 
 
„По това време хората вече са в отпуски и наближава летният сезон и онлайн-търговията замира, поръчките намаляват, но при нас в момента има ръст като цяло на поръчките”, обясни Димитър Божков.
 
Причината - цената на продуктите в сайтовете  е без промяна. Но не и стойността на лирата в последните дни. И след обезценяването ѝ, просто ни е по-изгодно да пазаруване. 
 
Ефектът от излизането на Великобритания и целият този хаос на пазарите, освен поевтиняване на паунда, е и поевтиняване на еврото. Така че, ако американци си пазаруваха от сайтове, във Великобритания, щяха да спечелят повече, доста повече. Тъй като еврото също спадна, а ние все пак сме вързани с еврото, е по-малък, но все пак го има”, обясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 
 
Освен по-евтино за купувачите, сривът на лирата се оказва изгоден и за българите, занимаващи се с доставка на стоки от Англия. 
 
„Стойността на нашите разходи в Англия като наеми, заплати и т.н, съответно ние тук печелим левове, а плащаме в паунди и колкото е по-нисък паунда, толкова е по-изгодно за нас”, обясни Калин Костов, собственик на сайт за доставки. 
 
Изводите - по-добри условия за бизнес и повече поръчки заради поевтиняването на лирата.  Поне тук вярват, че даже и в бъдеще да има мито за стоки от Англия, не е толкова лошо, стига паундът да е евтин. 
 
„В момента получаваме страшно много доставки от САЩ в Англия, които ако са над определена стойност, те също са обмитявани и хората си заплащат допълнително, но пак им излиза по-евтино да си купят в щатите, да го изпратят в Англия и ние да им го донесем тук”, обяснява Калин Костов. 
 
И все пак - сигурно е, че трябва да пазаруваме според нуждите си, а не според валутните колебания.