Системата за противоракетна отбрана е приведена в начален стадий на готовност

Системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа е приведена в начален стадий на готовност. Това съобщи на срещата във Варшава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

По темата

Посланието, което през последните два дни лидерите на НАТО  отправят към Русия, е че Алиансът не  е заплаха за Руската федерация. И никой не иска нова Студена война. Паралелно с политическото говорене обаче, върви и военната линия. 

“Решихме да заявим първоначална готовност за разполагането на противоракетна отбрана на НАТО в Европа. Това означава, че корабите на САЩ, разположени в  Испания, радар в Турция и системата за прехващане в Румъния сега са способни да работят съвместно под командването и контрола на НАТО”, обясни генералният секретар на Алианса. 

Измеренията за България - освен участието на български батальон в многонационалната дивизия в Румъния, страната ни може да приеме част от 5 000 войници и американска бронетанкова бригада, която догодина Пентагонът ще разположи в Югоизточна Европа. 

 „Не намирам нищо обезпокоително в това. Ние ще се придържаме към програмата, която още приемаме. Тази програма не се налага от някого, тя се приема от страните-членки. Имаме споразумение, според което във всеки един момент в България могат да присъстват до 2500 американски войници. Със заповед на министъра те могат да станат 50000, без да е необходима санкцията нито на МС, нито на НС. Така че всичко е наред”, коментира военният министър Николай Ненчев.