По време на турнира имаше много трогателни, но и много странни и дори срамни моменти

Европейското първенство по футбол е в историята. Gong.bg събра в няколко минути едни от най-запомнящите се мигове от надпреварата. 

По темата

Този един месец във Франция ще остане в спомените на всеки с различна картина. Историята е като кристална топка, изпусната на земята и разпаднала се на хиляди парчета. Всяко от тях е една отделна история, отделна картина.

Мрачното лице на Ибрахимович, който гледа надолу. Момиченцето на Гарет Бейл, обгърнало с мъничките си ръчички любимия татко. Посърналите испанци, които са осъзнали, че не само са отпаднали от европейското, но е приключила и една голяма авантюра и цял един цикъл на красота, трофеи и притежание на топката.

„Адзурите“, които са обградили Антонио Конте, защото знаят, че от него идва енергията на целия отбор. Исландската стена със странните звуци, които толкова се харесаха на останалите, че всички фенове вече ги използват.

Капитанът на Хърватия Дарио Сърна, който се разплака по време на химна, дни след като загуби баща си. Сълзи имаше и в очите на Роби Брейди при победния гол срещу Италия. Попадение определено за най-великото за Ирландия от гола на Рей Хаутън срещу същия съперник през 1994 година.

Имаше и странни мигове. Като спуканата топка в мача Франция – Швейцария или четирите разпрани екипа на кръстоносците в същия двубой. Дори и гнусни картини имаше, както когато камерите хванаха селекционера на Германия Йоаким Льов да рови из панталоните си. Или пък грозни сцени като тези между феновете на Русия и Англия. Може би засрамени от своите привърженици и двата отбора напуснаха турнира срамно рано.

Една от най-възпяваните звезди на европейското въобще не се появи на терена. Уил Григ от Северна Ирландия не записа нито една минута. Но песента с неговото име се превърна в световен хит. А и северноирландците бяха под пара, защото като дебютант прескочиха груповата фаза.

Най-ярките спомени от това Европейско ще бъдат именно от Роналдо. Неговата контузия на финала. Нощната пеперуда на лицето на стискащия зъби от болка португалски капитан. Роналдо, иззел функциите на треньора Фернандо Сантош в продълженията, та до сълзите от облекчение на най-голямата звезда на европейския футбол след последния сигнал.

Казват, че тези спомени са по-хубави от всеки гол, спасяване или проява на терена. Защото разказват историята, която ще се помни. А това Европейско ще се помни!

Още спортни новини четете ТУК.