Разследването се разширява в посока и към съдебната система

Турските власти отстраниха от длъжност 2745 съдии в цялата страна след опита за преврат тази нощ. Това съобщи турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на решение на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

По темата

Петима членове на ВССП също са отстранени. Решенията са били взети на извънредно заседание, часове след като турските сили потушиха опита за преврат.

Заседанието е било свикано, за да обсъдят дисциплинарни мерки спрямо членове, заподозрени във връзки с движението на базирания в САЩ мюсюлмански свещеник Фетхуллах Гюлен.

Междувременно турските власти са арестували десетима членове на Държавния съвет, висшия административен съд на страната и издирват 140 членове на Касационния съд. Тези арести, както и задържането на съдии от други съдилища, са знак, че разследването се разширява в посока и към съдебната система, отбелязва Ройтерс.

Президентът Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството. Гюлен отхвърля обвиненията и публично осъди опита за преврат.